Eredmények és tervek - A megújuló Országos Bírósági Könyvtári Rendszer az ítélkező munka támogatásában

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2018. március 19.

Szakkönyvtári seregszemle 2018 címmel szervezett szakmai konferenciát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Társadalomtudományi Szekciója.  A KSH Könyvtárában 2018. március 6-án megtartott tanácskozáson a Kúria is képviseltette magát, a konferenciát immár harmadik alkalommal rendezték meg.

A rendezvény az elmúlt évekhez hasonlóan lehetőséget biztosított a szakkönyvtárügy aktuális kérdéseinek megvitatása, illetve az egyes szakkönyvtárak, szakkönyvtártípusok helyzetének és eredményeinek bemutatására.

Az Országos Bírósági Könyvtári Szakértői Koordinátori Hálózat képviseletében Gerencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtár vezetője, vezető koordinátor; Kovácsné Garamszegi Marianna, a Fővárosi Törvényszék vezető könyvtárosa, koordinátor-helyettes, illetve Dr. Sándor Viktória, a Győri Törvényszék Csizmadia Andor Jogi Szakkönyvtára vezetője, koordinátor-helyettes vettek részt.

A konferencián „A megújuló Országos Bírósági Könyvtári Rendszer az ítélkező munka támogatásában – eredmények és tervek” címmel Gerencsér Judit tartott szakmai előadást, aki beszámolt az Országos Bírósági Könyvtári Rendszer fejlesztéseiről, az eddig elért eredményekről, az Országos Bírósági Könyvtári Szakértői Koordinátori Hálózat több mint két éves szakmai tevékenységéről, illetve a fejlesztés jövőbeli terveiről.

Az előadásban kifejtette, hogy a bírósági könyvtári fejlesztés révén érzékelhető változást tudtak elérni. Az elmúlt években – különös tekintettel a 2017-es évre – az Országos Bírósági Könyvtári Rendszerben számos olyan eredmény született, amelyek még hatékonyabban tudják a bírák és az igazságszolgáltatásban dolgozók információs igényeit teljesíteni és olyan minőségi szolgáltatásokat nyújtani, amelyek megfelelnek a nemzetközi és a hazai szakmai elvárásoknak.

Ezen a szakmai konferencián is elhangzott, hogy az Országos Bírósági Könyvtári Szakértői Koordinátori Hálózat szakmai tevékenysége és a bírósági könyvtári fejlesztés egy kiváló példája annak, hogy szakmai összefogással, hálózati együttműködéssel a legkisebb szolgáltatóhelyek is képesek lehetnek értékes és magas színvonalú szakkönyvtári ellátásra, illetve az igazságszolgáltatás egyik alapvető könyvtári-információs tájékoztatási és tudásbázis eszközeivé válni. A fejlesztések és az új szolgáltatások az Országos Bírósági Hivatal és a Kúria, illetve a bírósági könyvtárosok kiemelkedő és kiváló összehangolt szakmai munkája eredményeképpen jöttek létre és valósulnak meg, így folyamatosan hozzájárulnak az országos rendszer sikeres működéshez.

A konferencia lehetőséget biztosított a Szakkönyvtári portrék keretében olyan könyvtárak bemutatkozására is, akiknek a munkájáról eddig kevés információval rendelkeztek a szakkönyvtárosok. Ennek keretében a hallgatóság megismerkedett pl. a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Földtani és Geofizikai Szakkönyvtár, a Meteorológiai Szolgálat-, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Könyvtára tevékenységével.

A 2018. évi szakmai Szakkönyvtári Seregszemle konferencia szakmai előadásai hamarosan a Videotorium oldalán is megtekinthetőek lesznek.

Budapest, 2018. március 19.

A Kúria Sajtótitkársága