Erkölcs és jog II. - Online konferenciát tart a Kúria neves előadókkal

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2020. október 27.

Folytatódik az „Erkölcs és jog” konferencia a Kúrián, 2020. november 3-án 10.00 órai kezdettel. A rendhagyó szakmai tanácskozást tavaly októberben szervezte meg első alkalommal a legfőbb bírói fórum. A rendezvényt követően könyv is megjelent, illetve videófilmek készültek az előadásokból.

Az idei konferencia előadói:

  • Dr. Darák Péter – a Kúria elnöke
  • Dr. Erdő Péter – bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
  • Prof. Dr. Harmathy Attila – az ELTE Állam-és Jogtudományi Karának professor emeritusa, az MTA köztestületi tagja
  • Prof. Dr. Fazakas Sándor – a Debreceni Református Hittudományi Egyetem egyetemi tanára
  • Dr. Sulyok Tamás – az Alkotmánybíróság elnöke
  • Köves Slomó – az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija
  • Dr. Czine Ágnes – az Alkotmánybíróság tagja, címzetes egyetemi tanár

Az egyre súlyosbodó Covid-19 járványra figyelemmel a konferencián személyes részvételre nincs lehetőség, ehelyett a rendezvény teljes tartamában, magas minőségben élőben követhető lesz a Kúria YouTube csatornáján.

Mi a különbség bűn és bűncselekmény között? Hogyan formálta a bűn fogalmát a jogalkotás? Miként jelennek meg az elégtétel és a bűnhődés fogalmai a jogban? Milyen eljárás és milyen jogok illetik meg a bűnbe esett személyt? Hogyan alakult mindez az ószövetségi perekben? Mely bűnök tartoznak a földi bíróság, és melyek az égi bíróság előtti eljárásra? Hogyan hat a lelkiismeret szava a büntetőeljárásban? E kérdések megválaszolása a jogrendszer és a jogászi munka jobbá tételét is szolgálja, ezért folytatódik a tavaly útjára indított konferencia.

A konferenciasorozat második állomásának célja az erkölcsi tartalommal bíró jogi fogalmakról való közös gondolkodás jogászok és teológusok eszmecseréje által. A konferencia – amelynek előadói kiváló teológusok és elismert jogtudósok, valamint gyakorló jogászok – ez évben is három szekcióból épül fel: az első szekció erkölcs és jog kapcsolatának elméleti alapjait járja körül, a második a jogalkotás és az erkölcs viszonyát, míg a harmadik a jogalkalmazás és az erkölcs kapcsolatát vizsgálja. Minden blokkban egy-egy jogász, illetve teológus vesz részt.

Budapest, 2020. október 27.

A Kúria Sajtótitkársága