Erősödik a jogi tudományos kutatások szerepe a Kúrián

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2020. október 21.

Szervezettebb formában, szabad kapacitásukat felhasználva végezhetik tudományos és kutatási tevékenységüket a főtanácsadók a Kúrián. Ennek érdekében új feladatokat kap a Kúria Nemzetközi Kapcsolatok és Jogi Irodája, amely új szervezeti struktúrában, Nemzetközi Tudományos és Dokumentációs Főosztály néven folytatja a jövőben tevékenységét. A főosztály alá tartozó, Tudományos és Dokumentációs Osztály keretében dolgoznak majd a kúriai főtanácsadók, illetve működik a Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtár.

A Kúria 2014. évi szervezetfejlesztési programja keretében sor került a bírák munkáját segítő igazságügyi alkalmazottak optimális létszámának és összetételének meghatározására. Ezt követően épült fel a főtanácsadói rendszer, amelynek célja, hogy minden bírói tanács mellé kerüljön beosztásra egy jogi tudományos munkatárs, aki részt vesz az elvi és az ítélkezési munka megalapozásában. A Kúria új középtávú intézményi stratégiája is rögzíti, hogy létrejön a Kúria tudományos és dokumentációs központja, amely a főtanácsadók tudományos tevékenységén keresztül segíti a Kúria ítélkező tanácsainak és kollégiumvezetőinek munkáját.

A jövőben a főtanácsadók továbbra is segítik a bírói tanácsok és kollégiumok munkáját, ugyanakkor az új szervezeti struktúrában az egész Kúriára nézve, illetve az igazságszolgáltatás egészét érintően végeznek kutatást, tudományos tevékenységet, felhasználva a jogtudomány új hazai és nemzetközi vívmányait.

A Kúria kollégiumai első lépésként 19 kutatási témára tettek javaslatot az újonnan megalakuló szervezeti egység számára. A javaslatok között szerepel például: a jogviszonyváltással és jogállás-változással kapcsolatban felmerülő munkajogi problémák; az információs technológia és a jog összefüggéseinek egyes kérdései; a magánélet és az ún. internet-alapú társadalom összefüggései.

Budapest, 2020. október 21.

A Kúria Sajtótitkársága