Hiánypótló tanulmánykötetet mutattak be a Kúrián az általános forgalmi adóról

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2019. július 9.

“Harminckét lap, amely megrengette a világot – Százéves a hozzáadottérték-adó rendszere” címmel szervezett könyvbemutatót a Kúria 2019. július 8-án, a Majláth teremben. A rendezvényen bemutatták azt az azonos című kötetet, amely annak kapcsán született a Soproni Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével, hogy százéves a hozzáadottérték-adó rendszere. Egy évszázada jelent meg ugyanis Carl Friedrich von Siemens német üzletember, politikus, adószakértő munkája, Megnemesített forgalmi adó (Veredelte Umsatzseteuer) címmel. Az írás az áfarendszer leírásának első nyilvánosságra hozatalának számít. A kötetben a forgalmi adókról, a hozzáadottérték-adóról és a pénzügypolitikáról olvashatók aktuális tanulmányok, hazai példákon keresztül és nemzetközi kitekintéssel.

A könyvbemutatón köszöntőjében Darák Péter, a Kúria elnöke a szerzők érdemeit és a kötetben olvasható tanulmányok színvonalát méltatta. Simon István, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezetője a szövegek hitelességet és az írások jelentőségét emelte ki. Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke hiánypótlónak nevezte a könyvet.

A kötetben olvasható az eredeti német tanulmány és annak magyar fordítása is. Tizennégy szerző publikált tanulmányt a könyvben, köztük Darák Péter a Kúria elnöke, valamint Hajnal Péter és Molnár Gábor Miklós kúriai tanácselnökök is. A kiadvány szerkesztői: Kenyeres Sándor, Kovács Tamás, Vágyi Ferenc Róbert és Varga József.

Budapest, 2019. július 9.

 

A Kúria Sajtótitkársága