Szorosabbra fűzött szakmai együttműködés Vietnammal

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2018. március 26.
Ország: 
Magyarország
Város: 
Budapest

A kölcsönösség elvén alapuló igazságügyi együttműködési megállapodást kötött a Kúria és Vietnami Szocialista Köztársaság Legfelsőbb Népi Bírósága 2018. március 26-án Budapesten. A kooperáció célja a két legfőbb bírói fórum közötti több éves kapcsolat elmélyítése, a jó gyakorlatok megismerése, valamint a két ország igazságügyi és bírósági rendszerének fejlődéséből adódó tapasztalatok cseréje.

A vietnami főbíró által vezetett delegáció vasárnap érkezett Budapestre. A vietnami delegáció látogatásának célja a magyar igazságügyi és bírósági rendszer megismerése volt. A magyar és a vietnami legfőbb bírói fórum 2011 óta ápol írásos együttműködési megállapodáson alapuló szakmai kapcsolatot egymással. Ennek az együttműködésnek a folytatását, továbbfejlesztését szolgálja a hétfő délután a Kúria Mailáth termében kötött megállapodás.

Az egyezmény aláírását megelőző tárgyaláson a Kúria elnöke kiemelte, sok párhuzamos folyamat figyelhető meg a két ország igazságügyi rendszerében. Dr. Darák Péter hangsúlyozta, mindkét országban cél a szolgáltatóbb jellegű igazságszolgáltatás kialakítása. Az intézmények közötti kapcsolat a főbíró szerint a kölcsönös bizalmon, nyitottságon és őszinteségen alapul.

A vietnami Legfelsőbb Népi Bíróság elnöke köszönetét fejezte ki a magyar félnek, Nguyen Hoa Binh szerint az ázsiai országnak szüksége van az európai jogi szakmai tapasztalatokra. Vietnamban is megújultak az elmúlt években a törvénykönyvek, eljárásjogi kódexek. Az ország bírái a jó gyakorlatok megismerésén túl nyitottak ösztöndíjakon, gyakornoki programokon való részvételre is. Dr. Darák Péter biztosította a vietnami felet, hogy a Kúria minden szakmai támogatást megad a másik fél részére. A bírói hivatás szabályozásának és az igazságszolgáltatási rendszernek a megismerésén túl a vietnami bírók érdeklődést mutattak az elektronikus eljárások és kapcsolattartás, valamint a bíróságok kommunikációja iránt is.

Budapest, 2018. március 28.

A Kúria Sajtótitkársága