Tóth Kincső: A közigazgatási bírók követik a Kúria jogegységesítő iránymutatásait

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2019. július 10.

A Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának összefoglaló jelentése segítséget nyújt az alsóbb fokon ítélkező bíróknak az eljárásjogi és anyagi jogi szabályok egzakt alkalmazásában- mondta a Kúria tanácselnöke a Sajtótitkárság által szervezett sajtó-háttérbeszélgetésen 2019. július 10-én.

Dr. Tóth Kincső kiemelte, hogy az alsóbb fokon ítélkező közigazgatási bírók követik a Kúria jogegységesítő iránymutatásait.

A Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégium tanácselnökének vezetésével 2017. március 20-án alakult joggyakorlat-elemző csoport a hatályon kívül helyezés gyakorlatát vizsgálta a közigazgatási perekben.

A munkacsoport vezetője kúriai bírókat és az akkor működő 6 db Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium közigazgatási ügyszakos vezetőjét, vezető-helyettesét kérte fel a munkára. A csoport tevékenységéhez csatlakozott egy kiemelkedő gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező nyugalmazott kúriai tanácselnök, egy elsőfokú közigazgatási bíró, valamint egy elméleti szakember is.

A vizsgálat során alapvetően a 2013-2016. évi döntések kerültek elemzésre. Azonban esetenként 2017-2018. év egyes döntéseire is kiterjedt az elemzés. A korai időszak (2013-2014) döntéseinek kiválasztását a kúriai iránymutatások betartásának vizsgálata indokolta, a 2017-2018. évi döntések elemzésére pedig egyes érdekesebb kérdés (pl. alkotmánybírósági döntés figyelembe vétele) miatt került sor.

A vizsgálati tárgykör meghatározásánál a munkacsoport figyelembe vette, hogy hatályon kívül helyezésre eljárási és anyagi jogi okokból kerülhet sor. A joggyakorlat-elemző csoport vizsgálva ezen okokat arra a következtetésre jutott, hogy míg az eljárási okból történő hatályon kívül helyezések esetei jól rendszerezhetőek, addig az anyagi jogi hatályon kívül helyezés esetei oly mértékben szerteágazóak, hogy azokat tematikusan lehetetlen áttekinteni. Ezért ez utóbbi körből kiemelt három lényeges kérdés vizsgálatát.

A joggyakorlat elemző csoport összefoglaló véleménye részletesen a Kúria honlapján olvasható.

Budapest, 2019. július 10.

 

A Kúria Sajtótitkársága