Például 11/20/2019
Például 11/20/2019

Rendkívüli felmentés jogellenességének jogkövetkezményei tárgyában hozott döntést a Kúria

Tájékoztató a Kúria M.I. tanácsa által tárgyaláson elbírált Mfv.I.10.009/2019. számú ügyről.

A döntés elvi tartalma: bizalomvesztéssel indokolt rendkívüli felmentés jogszerű indoka lehet, ha a pedagógus az őt foglalkoztató iskola érdekének figyelmen kívül hagyásával, más személyektől kapott meghatalmazással, azok képviseletében olyan döntést szavaz meg, amely munkáltatójára nézve kedvezőtlen következményekkel jár [Kjt. 33/A. § (1) bekezdés b) pont].

A minősített emberölés eseteiről a „Kékfényben”

Milyen minősítő körülményeket állapíthatnak meg a bíróságok az emberöléssel összefüggő ügyeknél? A többi között erre a kérdésre is válaszolt dr. Vaskuti András, a Kúria Büntető Kollégiumának tanácselnöke a Duna TV „Kékfény” című műsorában, 2019. november 18-án.

A teljes adás ide kattintva látható, a riport 26:16-nál kezdődik.

Budapest, 2019. november 20.

A borravaló kezelésének folyamata nem minősíthető a pénztárgépet üzemeltetők működési sajátosságának

Az MTI 2019. november 18-án megjelent tudósításában a Kúria elvi döntéséről számolt be, amely szerint a borravalót elkülönítve kell kezelni, ha bekerül a pénztárgépbe, valamint csak kivételes esetben térhet el a pénztár pénzkészlete a pénztárgép egyenlegétől. A jogesetet Madarász Gabriella, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának szóvivője ismertette a hírügynökségnek.

A büntetőjogi elmarasztaláshoz nem szükséges, hogy az üzenetet küldő személyt előzőleg valaki más megbízza a gyilkosság elkövetésével

A Kúria új jogegységi határozata nemcsak az ítélkezés egységét teremti meg, de kifejezésre juttatja, hogy a büntető igazságszolgáltatás a sértettek mellett áll – írja a Magyar Nemzet 2019. november 19-én megjelent számában. A napilap a legfőbb bírói fórum 3/2019.

Oldalak